Aan het eind van de langste pier van Europa die vanaf het Friese dorp Holwerd zo’n 2 kilometer het Werelderfgoed Waddenzee insteekt, vindt u ons restaurant. Op de plaats waar de veerboten van Wagenborg Passagiersdiensten de verbindingen met het eiland Ameland onderhouden staat een horeca-accommodatie die tot buiten de Friese en zelfs nationale grenzen een goede naam geniet. Het zijn vooral de nuchtere Friese degelijkheid en de voortdurende drang naar het leveren van kwaliteit die ons restaurant tot een graag bezochte plek maken. Land- en Zeezicht en haar team bieden gastvrijheid in een sfeervolle, bij het landschap passende, entourage. Binnen hebben wij 160 zitplaatsen. Op het grote terras, gericht op het zuiden, bevinden zich nog eens 80 zitplaatsen.

Geschiedenis

In de 60-er jaren werd al snel duidelijk dat de vaargeul die vanaf Holwerd naar Ameland liep snel aan het verzanden was. De veerboten van Wagenborg Passagiersdiensten konden alleen nog maar met hoog water mensen bij Holwerd aan land brengen. Rijkswaterstaat besloot om een twee kilometer lange Pier aan te leggen om de continuïteit van de veerdienst naar Ameland niet in gevaar te brengen.
Rijkswaterstaat verzocht de toenmalige eigenaar van Land- en Zeezicht om op de nieuwe vertrekplaats van de veerdienst een accommodatie te bouwen.

Vrijdag 13 maart jl. was het precies 40 jaar geleden dat ons bedrijf van de toenmalige locatie boven op de zeedijk werd verplaatst naar zijn huidige locatie, zo’n 2 kilometer in de Waddenzee.

Voor die tijd, we spreken over 1969, was dat natuurlijk een enorme operatie. Hangend tussen twee kranen werd het bedrijf naar zijn nieuwe plek vervoerd.

Een uitgebreide fotocollectie van dit transport kunt u bekijken in ons bedrijf.

Partner restaurant: Koffiebranderij